In het weekend van 14 en 15 september 2013 is Schiedam weer in de ban van de opera. De concertzaal maakt plaats voor intieme Schiedamse woonkamers, bijzondere gebouwen, openluchtpodia en spannende locaties. Voor musici en publiek hebben ook dit jaar Schiedammers hun deuren wijd opengezet.

Solistenprogramma op zaterdag 14 september

Wat de sfeer in de stad extra bijzonder maakt is het optreden van solisten en pianisten in fraaie kostuums. Op negen verschillende locaties in het centrum van de stad voeren ruim dertig solisten met tien pianisten 's middags opera-repertoire uit.

Avondprogramma hoogtepunten Don Giovanni

's Avonds wanneer de schemering invalt komt de opera Don Giovanni tot leven in de Korenbeurs (Lange Haven 145, Schiedam; aanvang 20.15 uur). Don Giovanni (KV527) is een opera van Wolfgang Amadeus Mozart in twee bedrijven naar een libretto van Lorenzo da Ponte. De opera is op 14 oktober 1787 voor het eerst opgevoerd in Praag ter gelegenheid van het huwelijk van een nicht van keizer Jozef II, maar de officiële première was op 29 oktober in datzelfde jaar. Het verhaal is gebaseerd op de mythe van Don Juan.

De hoogtepunten uit deze opera zullen geënsceneerd worden uitgevoerd door zangers en zangeressen van de Hojotoho Zangstudio onder leiding van Wiebke Göetjes.

Korenprogramma zondag 15 september

De zondagmiddag verschijnen de operakoren in de Korenbeurs en de Havenkerk met een veelzijdig programma. Ze nemen u mee naar een andere wereld en laten u genieten van beroemde aria's, maar u maakt ook kennis met minder bekend operarepertoire. Het Rotterdams Operakoor, Operakoor Dordrecht en Hoekschewaard Operakoor Euphonia brengen koorwerken. Wie ervan houdt om mee te zingen kan zich alvast verheugen op het (mee)zingen van het slavenkoor uit Nabucco of het zigeunerkoor uit Il Trovatore. Met de meezingopera in de Havenkerk zal de middag worden afgesloten.

Dialogues des Carmélites

Om 15.30 uur kunt u in de Havenkerk (Lange Haven 72, Schiedam) een uitvoering bijwonen van Dialogues des Carmélites. Dialogues des Carmélites is een opera van de Franse componist Francis Poulenc uit 1956. Het verhaal gaat uit van historische gebeurtenissen aan de vooravond en tijdens de Franse Revolutie in het karmelietenklooster in Compiègne, Noord-Frankrijk, meer specifiek in 1794 wanneer de staat bezit neemt van de eigendommen van het klooster. Het volgt een fictieve verhaallijn tot op het moment dat de nonnen onder de guillotine worden onthoofd.

De hoogtepunten uit deze opera zullen geënsceneerd worden uitgevoerd door zangers en zangeressen van de Hojotoho Zangstudio onder leiding van Wiebke Göetjes.

Alle uitvoeringen tijdens Opera aan de Schie kunnen gratis worden bijgewoond.

Zie voor het complete programma www.opera-aandeschie.nl