Nederlandse operasopraan Eva-Maria Westbroek hoofdrol in Metropolitan Opera

Zaterdag 16 maart wordt de opera Francesca da Rimini van Riccardo Zandonai

Live uitgezonden in CineMec Ede vanuit de Metropolitan Opera in New York. De Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek speelt een hoofdrol naast tenor Marcello Giordani. De opera wordt gedirigeerd door Marco Armiliato. Voorafgaand aan de opera zal musicus en operakenner Maarten-Jan Dongelmans een korte introductie geven. Voor wie zaterdagavond verhinderd is, wordt zondag 17 maart de opera in de middag herhaald.

De opera

De opera Francesca da Rimini, over de historische tijdgenote van Dante, keert na meer dan een kwart eeuw terug aan The Met. Piero Faggioni presenteert dit vergeten meesterwerk van Puccini's tijdgenoot Zandonai in een weelderige en realistische productie. Marco Armiliato voert een cast aan met topsolisten als de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek (Francesca) en publiekslieveling tenor Marcello Giordani (Paolo). Een middeleeuwse vertelling vol romantiek met een gruwelijk slot, op muziek gezet aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.

Cast

Eva-Maria Westbroek (1970) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en volgde masterclasses bij opera grootheden als de Amerikaanse tenor James McCray.

Westbroek zong onder meer bij de Stuttgarter Staatsoper en de Parijse Opéra de la Bastille. In Nederland heeft ze onder meer de rollen gezongen van Marguerite in La Damnation de Faust van Hector Berlioz, met het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Valeri Gergiev. Bij de Nederlandse Opera zong ze de titelrol in Lady Macbeth. In 2011 speelde ze de hoofdrol in Anna Nicole in het Londense Royal Opera House.

Marcello Giordani (1963) ontwikkelde door de jaren heen een breed repertoire. Hij zong belcanto-opera’s van Donizetti, Rossini en Bellini; lyrische werken uit het Franse repertoire maar ook dramatische rollen van Verdi en Puccini. De laatste jaren zingt hij ook veel stukken van Berlioz. De Metropolitan Opera speelt een centrale rol in de carrière van Giordani. De tenor stond er in 1993 voor het eerst op het podium, als Nemorino in L’Elisir d’Amore van Donizetti. Hij zong sindsdien in meer dan 170 voorstellingen van The Met.

In 2001 mocht hij als eerste Italiaan in de geschiedenis van The Met de rol van Lenski in Evgeni Onegin in het Russich zingen. In zowel 2006 als 2007 zong hij in de openingsproductie van het nieuwe Met-seizoen.

The Metropolitan Opera

Topproducties van de New York Metropolitan Opera zijn al jaren live en in HD te bewonderen bij CineMec. CineMec Opera is inmiddels een begrip. De live-registraties van beroemde operavoorstellingen in The Metropolitan Opera zijn elke keer weer een unieke belevenis. De perfecte beeld- en geluidskwaliteit geven het gevoel er zelf bij te zijn in New York. De vele close-ups geven een prachtig zicht op de artiesten en hun kostuums.

Het aanbod van opera’s uit New York is gevarieerd. Het zijn veelal toegankelijke opera’s, zeker ook geschikt voor de niet operakenner.

Algemene informatie

Event: Opera Francesca da Rimini

Website: www.cinemec.nl

Datum: zaterdag 16 maart (live)

zondag 17 maart (recorded)

Aanvang: zaterdag 17.00 uur

zondag 13.00 uur

Prijs: € 29,50 (CJP/Student € 24,50) met gratis drankje en zaterdagavond met een

korte inleiding

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.cinemec.nl. Reserveren via 0900-3210321 (35 ct/min). Voor meer inhoudelijke informatie per opera kunt u onze website bezoeken.

Direct naar infopagina CineMec over de opera:

http://www.cinemec.nl/00/cinemec/0_0/nieuws/949/Opera_Francesca_da_Rimini_-_Zandonai.html

Direct naar programma van de The Met:

http://www.metoperafamily.org/metopera/liveinhd/live-in-hd-schedule.aspx