Utrechts Operakoor in feestelijk Oranje Concert

Zondag 29 april om 15.30 u.

Geertekerk, Geertekerkhof 23, Utrecht

Entree: €10 (kinderen €5)

Het Utrechts Operakoor verzorgt op zondagmiddag 29 april een feestelijk Oranje Concert in de Geertekerk in Utrecht. Onder het motto “Opera voor iedereen” brengt het koor een – ook in prijs – laagdrempelig programma, met een keur aan werken uit diverse opera’s. Voor het eerst in haar geschiedenis staat een Russisch werk op het repertoire, de imponerende “Polowetzer Tänze” uit “Fürst Igor” van Alexander Borodin.

De bekende sopraan (en comédienne) Francis van Broekhuizen, de “koningin” van het Utrechts Operakoor, zingt aria’s van Verdi en Puccini. Ook praat zij op geheel eigen wijze, met humor en een flinke knipoog, het programma aan elkaar.

Het koor treedt voor het eerst op onder leiding van interim-dirigent Steven van Wieren, die de zieke Johan van der Camp vervangt. Onder zijn leiding brengt het koor ‘belcanto’ werken ten gehore van Italiaanse meesters als Bellini en Verdi. De indrukwekkende “Regina Coeli “ van Mascagni wordt samen met sopraan Van Broekhuizen gezongen. Van Mozart staan twee werken uit “Idomeneo” op het programma, en van Von Gluck een gevoelige aria uit “Orfeo ed Euridice”. De vaste begeleider Eric Noya speelt een pianowerk van Chopin.

Toelichting

Met circa tachtig leden is het Utrechts Operakoor (UOK) een van de grootste koren van Utrecht. Naast belcanto-concerten met een gevarieerd programma brengt het koor regelmatig een volledige opera ten gehore in het Muziekcentrum Vredenburg met groot orkest en professionele solisten. Zo werden in haar dertigjarig bestaan naast werken van Verdi als La Traviata en Nabucco, ook opera’s uitgevoerd als Faust van Gounod, Orfeo ed Euridice van Von Gluck, La Sonnambula van Bellini en de Cavalleria Rusticana van Mascagni. Recentelijk werd samengewerkt met het Opera- en Belcantokoor uit Gent en ook opgetreden in Gent. In de nabije toekomst wil het UOK vaker samenwerken met andere operakoren en gezelschappen, ook om kleinschalige operavoorstellingen te verzorgen.

Sopraan Francis van Broekhoven is de laatste jaren altijd van de partij bij de concerten van het Utrechts Operakoor. Zij volgde de opleiding klassieke zang aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij in 2002 afstudeerde met hoogste onderscheiding. Aan De Nieuwe Opera Academie studeerde zij in 2004 af, eveneens met onderscheiding. “Van Broekhuizen heeft een weelderige klank en intense frasering en haar dramatische charisma brengt de juiste combinatie van aristocratie en passie”, volgens een recensie van Mark Duijnstee over haar titelrol in “Suor Angelica” van Puccini bij Opera Zuid 2007

Steven van Wieren studeerde orgel aan de conservatoria van Den Haag en Arnhem, en daarna orkestdirectie aan het conservatorium van Utrecht. Hij volgde diverse masterclasses bij Roberto Benzi en Jan Stulen in Amsterdam en bij Lothar Zagrosek in Siena. Hij dirigeerde diverse orkesten in de regio's Utrecht en Den Haag. Momenteel dirigeert hij ook koren in o.a. Den Haag, Zoetermeer en Delft.

Eric Noya studeerde in 1979 af aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Else Kleyn-Krijgsman en Jan Wijn. Hij is al sinds 1983 de vaste begeleider van het Utrechts Operakoor, maar begeleidt daarnaast diverse andere koren en solisten.

www.utrechtsoperakoor.nl