De Rotterdamse Opera bestaat ruim 30 jaar en produceert met regelmaat de minder bekende opera’s van bekende componisten. De laatste jaren waren er voorstellingen van Oberto, Attila en Aroldo van Verdi en in 2007 Beatrice di Tenda van Bellini. In 2008 vierde het koor haar 30-jarig jubileum met een speciaal concert. In het voorjaar van 2010 staat Giovanna d’Arco van Giuseppe Verdi gepland.

Sinds 2001 speelde de Rotterdamse opera met veel succes op locatie (Cruise terminal en Schiecentrale), maar keert voor deze productie weer terug naar waar het ruim 30 jaar geleden allemaal begon; het Theater Zuidplein.

Het krijgshaftig vertoon in Solera’s libretto bracht Verdi ertoe zijn partituur te voorzien van bijpassende melodieën, marsen, knetterende koor- gedeelten en opzwepende cabaletti.

De leidraad in het verhaal van deze opera, net als in veel andere opera’s van Verdi die politiek altijd zeer geëngageerd was, is de onafhankelijkheid van een volk en het verlangen naar die onafhankelijkheid. Het verzet van de Fransen tegen de Engelse overheersing werd hier als symbool gebruikt voor het Italiaanse verzet tegen de Oostenrijkse overheersing.

Honderd jaar na de premiere van Giovanna d’Arco 15 februari 1845, was Europa weer in oorlog. Bijna op dezelfde dag in februari zou de stad Dresden worden platgegooid, niet in de laatste plaats als vergelding voor het bombardement op Rotterdam. Die oorlogssfeer, met de wanhoop en hoop, de dromen en de realiteit van de mensen in de belegerde en gebombardeerde steden vormen het décor voor onze opvoering. Giovanna d’Arco, eerst vereerd als heldin, wordt vervolgens verguisd en weer later heilig verklaard. Deze springlevende opera is als een mooie droom en een nachtmerrie tegelijk.

Première 18 september 2010 om 20.00 uur

Matinee 19 september 2010 om 15.00 uur

Uitvoerenden: Het koor van de Rotterdamse Opera

Orkest - Camerata Terra Reno

Solisten: Waldin Roes sopraan, Mark Janicello tenor

Vitali Rozynko bariton, Harald Quaaden tenor, Marc Pantus bas.

Muzikale leiding: Marco Bons

Regie: Marc Pantus

Plaatskaarten € 35,00

reserveren: kassa Theater Zuidplein 010-2030203 of

Rotterdamse Opera 010-2122307

Overige informatie: Public Relation Sylvia van Eijk, mobiel 06 39101861 en www.rotterdamopera.nl